dissabte, 10 de desembre del 2011

Papallones del Delta: Zygaena trifolii

Zygaena trifolii, coneguda popularment com “zigena de cinc punts” o “gitana”, és un petit lepidòpter, de vistosos colors, que alberga increïbles sorpreses: en primer lloc, que pertany al subordre de les arnes o papallones nocturnes –heteròcers-, a pesar dels seus hàbitats diürns; en segon lloc, i encara més sorprenent, que és capaç de produir i emmagatzemar cianur en el seu cos, com defensa química davant dels seus depredadors.

Morfología

La zigena de cinc punts presenta la morfologia típica de les arnes o papallones nocturnes –heteròcers-, grup al qual pertany, a pesar de que els seus hàbits són manifestament diürns. Les ales són estretes, plegades sobre el cos de color fosc, i les antenes primes, en forma de porra. És un lepidòpter de petita grandària, entre 30 i 40 mm, sense diferència aparent entre sexes. Les ales anteriors són de color negre, amb reflexos metàl.lics blaus i cinc taques vermelles en l´anvers –algunes de les quals s´uneixen entre sí-, advertint als depredadors de la seva toxicitat –coloració aposomàtica-. Les ales posteriors són de color vermell viu, amb la vora de color negra-blavosa. És una papallona inconfusible, encara que existeix una gran varietat d´espècies similars diferenciades entre sí pel nombre de taques, o la coloració.


Distribució

Es troba àmpliament distribuïda pel nord d´Àfrica i gran part d´Europa, i és molt comuna als Països Catalans. Freqüenta les zones obertes, amb abundant vegetació, entre els mesos de maig a setembre, en una o dues generacions anuals, des de nivell del mar fins al 2.000 metres d´altitud.

Alimentació

Els adults mostren preferència per libar les flors de plantes compostes i lleguminoses, mentre que les erugues s´alimenten de plantes com el trèvol, dorycnium o tetragonologus.


Costums

És una papallona de vol lent que es mou sempre a poca altura. Fàcil de fotografia ja que no mostra excessiu temor cap a nosaltres.

Reproducció

Les femelles dipositen els ous sobre les plantes nutrícies, que eclosionen als deu dies en forma d´erugues de color verdós, amb pels, i franges longitudinals groc-verdoses i negres. La crisàlide, de color blanquinós, es fixa a la mateixa planta nutrícia, mitjançant fils de seda, per a protegir el procés de metamorfosi que trigarà unes tres setmanes. Les erugues nascudes en època avançada hibernen fins a la primavera següent.

Comportament

A més de la defensa química, aquest petit heteròcer disposa d´altres mecanismes de defensa contra els seus depredadors: un d´ells consisteix en deixar-se caure entre la vegetació en cas d´amenaça; l´altre, més vistós, consisteix en desplegar les ales posteriors, d´un intens color vermell, provocant l´anomenat “efecte llàmpec”, que provoca sorpresa i indecisió en el seu atacant, permetent que pugui fugir volant.



Curiositats

Aquest petit lepidòpter és capaç de produir, per síntesi, àcid cianhídric –cianur d´hidrògen-, tant en la seva fase d´adult, com en el d´eruga. Si un depredador, com un ocell, granota, gripau o sargantana, s´alimenta d´una larva o adult, s´indisposarà, sense arribar a la mort, pel que associarà aquest mal record als vistosos colors aposomàtics de l´insecte, procurant evitar-lo en el futur. Aquesta defensa, malgrat això, no funciona amb altres invertebrats, com aranyes, libèl.lules, etc, que han desenvolupat mecanismes d´immunitat cap a aquestes substàncies químiques.

Referències:

- Clave para determinar las especies españolas del género Zygaena Fabricius, 1775 (insecta, lepidópteros, zygaenidae). F. Fernández Rubio.

- www.granadanatural.com. Zygaena trifolii. Gitanilla de cinco puntos.

- www.ecured.cu/zigena de cinco puntos.

- Consecuencias de la defensa química en las mariposas del género Zygaena Fabricius, 1775 (Insecta: zygaenidae, lepidóptera). Fidel Fernández-Rubio.

- www.avesfotos.eu. Mariposa zygaena.

- www.ichn.ie.cat/bages/brolles. Zygaena

- www.biocostagranadina.blogspot.com. Gitana de cinco puntos.

- www.asturaleza.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada